Wonen

Karakteristiek gebied om trots op te zijn!
Nationaal Landschap Arkemheen-Eemland ligt in de provincies Utrecht, Gelderland en Noord-Holland. En in twee polders, diverse gemeenten en steden. Hoewel het gebied is omsloten door dorpen en steden, is het nationaal landschap dunbevolkt. Provincies, gemeenten, organisaties en de bewoners proberen deze eigenheid van het gebied te behouden.

Bewoners & ondernemers werken samen aan een mooi landschap! Het is een echt karakteristiek gebied met veel actieve boeren en burgers. Zij zijn trots op hun gebied en werken samen aan een mooi landschap!

Wonen in het Nationaal Landschap Arkemheen-Eemland is anders dan wonen in een streek die niet is aangewezen als Nationaal Landschap. Er mogen bijvoorbeeld nog wel huizen worden gebouwd in het gebied, maar geen grote aantallen. Grote nieuwbouwwijken kunnen namelijk de eigenheid en het unieke karakter van het  landschap aantasten.

Wonen in het Nationaal Landschap Arkemheen-Eemland is ook een unieke ervaring. Niet alleen kunt u genieten van unieke natuur, flora en fauna in uw achtertuin, maar daarnaast wordt het Nationaal Landschap Arkemheen-Eemland ook in de toekomst behouden en beschermd voor bewoners, ondernemers en recreanten, dus ook voor u!

Landbouw
De landbouw heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in het gebied, vooral de melkveehouderij. Boeren zijn essentieel voor de regionale economie en zij onderhouden het landschap. Veel veehouders werken mee aan de bescherming van de weidevogels onder andere door het plaatsen van nestbeschermers.

Sommige agrariërs doen tegenwoordig meer dan boeren alleen. De vele minicampings, boerderijwinkels, en theehuizen in Nationaal Landschap Arkemheen-Eemland zijn daarvan het bewijs.

Visserij
Met zo'n waterrijk verleden, is de visserij onlosmakelijk verbonden met Arkemheen-Eemland. Helaas zijn, op een enkeling na, zijn de vissers verdwenen. Toch wordt u op verschillende plaatsen herrinerd aan het vissersverleden. Zoals in Spakenburg waar u de haven en botterwerf kunt bezoeken.

Toerisme
Genieten van dit bijzondere Nationale Landschap Arkemheen-Eemland kan op verschillende manieren. Fietsen in dit vlakke gebied is een genot. Kleine boerenweggetjes, kronkelende dijken, een stoomgemaal in de verte, een romantisch pontje over de Eem. Maar ook wandelen kan heel goed de diverse wandelroutes en klompenpaden nemen u mee langs de mooiste plekjes van dit gebied.